HomeCârcoteli sportive › Moştenirea lăsată de Guardiola pe Nou Camp

Moştenirea lăsată de Guardiola pe Nou Camp

Indiferent că eşti fan Real Madrid, Bayern Munchen, Chelsea, Valencia sau Manchester United, nu poţi să nu-i recunoşti meritele lui Josep Guardiola (41 ani), începând de astăzi, cunoscut ca şi fostul antrenor al Barcelonei. De când a fost promovat de la Barcelona B în 2008 în mandatul fostului preşedinte al clubului, Joan Laporta, a câştigat 13 trofee în 4 ani cu trupa Blaugrana – La Liga (3), Cupa Spaniei (1), Supercupa Spaniei (3), Liga Campionilor (2), Supercupa Europei (2), Campionatul Mondial al Cluburilor (2).

Cariera de jucător şi-a început-o în Catalunia, la echipa a doua a Barcelonei în perioada 1990-1992, formaţie pentru care a evoluat în 59 de meciuri şi a marcat 5 goluri. A urmat saltul la echipa mare unde a trecut de 200 de meciuri în tricoul Blaugrana (263), marcând 6 goluri. Postul pe care a evoluat ca jucător a fost cel de mijlocaş defensiv. A făcut parte din marea echipă pregătită de Johan Cruyff, contribuind la prima Cupă a Campionilor Europeni adusă pe Nou Camp. Chiar dacă cea mai mare parte din cariera sa de jucător şi-a petrecut-o la Barcelona, a mai evoluat şi în tricoul altor echipe, precum: Brescia, AS Roma, Al Ahli ori Sinaloa. Are 47 de selecţii în naţionala Spaniei (perioada 1992-2001), reuşind să marcheze de 5 ori în tricoul primei reprezentative.

Nu ştiu dacă o va mai antrena vreodată pe Barcelona, se poate să o mai facă, am mai văzut antrenori care s-au întors la echipele care i-au consacrat după o perioadă, dar după plecarea de acum rămâne ceva în urma lui – ştiu că sună dur cuvântul, dar Pep îi lasă moştenire impresionantă lui Tito Vilanova – sau antrenorului care va urma – un joc absolut demenţial şi superb, un stil aparte de pase scurte de-a dreptul halucinant pentru adversari – cunoscut publicului larg drept tiki-taka. Pep a readus spectacolul în sportul rege şi plăcerea de a urmări un meci de fotbal. A reuşit să-i facă să funcţioneze împreună atât de bine pe Messi şi Xavi încât atunci când unul dintre ei lipseşte, celălalt nu are acelaşi randament. A construit o ECHIPĂ unită, fără individualişti şi fără vedetisme. A fost mecanicul care a pus pe roate cea mai bună maşină de fotbal a lumii. A impus o filozofie de joc pe Nou Camp pe care fiecare antrenor din lumea asta încearcă să o adopte la echipa lor – nimănui nu-i iese.

Indiferent unde va antrena în viitor, echipa respectivă va câştiga tot ce se poate câştiga. Vilanova în schimb va avea o meserie extrem de grea: să menţină supremaţia Barcelonei în fotbal.

Gracias, Pep!

credit foto: zimbio.com
Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>