HomeAnalize › Liniştea de pe piaţa transferurilor

Liniştea de pe piaţa transferurilor

Nu cred că a mai fost un an în care piaţa transferurilor în perioada de iarnă să fie la fel de domoală ca şi anul acesta, fără niciun transfer de răsunet, fără sume exorbitante date pe jucători promiţători, fără patroni cu dare de mână care nu se uită la contul din bancă când vine vorba de a-şi vedea echipa pe culmile succesului. E linişte, parcă prea linişte! Anii trecuţi se dădeau lupte grele pe jucători, se făceau oferte, se negocia mult şi la conferinţele de presă se prezentau câte doi, trei jucători aduşi pe sume grele, jucători cu care echipa respectivă promitea un loc cât mai sus în clasament. În schimb, toate marile forţe din fotbalul internaţional nu se mai aruncă cu capul înainte, au trecut la regândirea strategiei pentru noul sezon şi se uită la bugetele de transferuri mai cu milă ca şi până acum. Nimic nu mai e la fel!

Barcelona şi Real Madrid

Catalanii nu mai au ce să transfere, au concurenţă pe toate posturile şi nici n-ar avea de ce să mai facă vreun transfer, celebra lor pepinieră de viitoare staruri internaţionale “La Masia” îşi face foarte bine treaba. Madrilenii în schimb ar mai avea nevoie de câteva transferuri, dar cum în vară se va schimba banca tehnică, probabil că atunci vom vedea şi ceva jucători noi pe Bernabeu. Probabil.

Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool

Miliardarul Abramovich, care ne-a obişnuit până acum cu o echipă foarte activă pe piaţa transferurilor, şi-a pus scai la buzunar – doar trei transferuri a realizat în ianuarie: Fundaşul Gary Cahill de la Bolton (8.5 milioane), mijlocaşul Kevin De Bruyne venit de la Genk pe 8 milioane şi atacantul Patrick Bamford adus de la Nottingham Forest pe 2 milioane. Cu toate că Villas-Boas nu trece prin cea mai bună perioadă la Chelsea, iar echipa nu joacă pe gustul rusului, nu este exclus să vedem schimbări pe Stamford Bridge la sfârşitul sezonului. Eu tot aştept să revină Torres la forma care l-a consacrat. Oare cât mai trebuie să aştept?

City nu mai are ce se cumpere, a luat cam tot ce a fost de luat şi are concurenţă pe toate posturile – singurul transfer făcut la începutului acestui an a fost mijlocaşul David Pizzaro, împrumutat de la Roma. Mancini va avea multă treabă la omogenizarea echipei de acum înainte. Sir Alex Ferguson pare să fie mulţumit de lotul pe care-l are la dispoziţie, fiindcă nu l-am auzit să fie interesant de un jucător anume. Singurul transfer realizat în ianuarie este cel al fundaşului elveţian Frederic Veseli venit de la Manchester City, nepunând la socoteală şi “transferul” lui Scholes.

Nici Arsenal sau Liverpool nu au fost prea active. Împrumutul lui Henry şi transferul mijlocaşului Thomas Eisfeld de la Borussia Dormund pe 500.000 de lire sterline sunt singurele mişcări ale “Tunarilor”. Dalglish îl va avea la dispoziţie pe Joao Carlos, mijlocaş de meserie, venit de la Sporting Lisabona.

AC Milan, Inter, Juventus

Începutul anului a prins-o pe Milan în focul negocierilor – nu mai puţin de 6 transferuri a realizat echipa antrenată de Massimilioano Allegri, majoritatea veniţi gratis sau împrumutaţi. Mijlocaşul ghanez Sulley Muntari (Inter, împrumut), germanul Alexander Merkel (Genoa, împrumut) şi italianul Alberto Aquilani (Liverpool, împrumut). Fundaşul originar din Algeria, Djamel Mesbah, a venit de la Lecce pe o sumă nedeclarată, iar atacanţii Maxi Lopez (Catania, împrumut), Lucas Roggia (Internacional, împrumut) şi Philipp Prosenik (Chelsea, sumă nedeclarată) completează lista noilor veniţi în ianuarie.

Inter Milano a împrumutat doi jucători şi a transferat unul. Fundaşul brazilian Juan Jesus venit de la Internacional pentru 4 milioane de euro, iar mijlocaşii Angelo Palombo (Sampdoria) şi Fredy Guarin (FC Porto) au fost împrumutaţi.

Juventus are 4 noi jucători noi la dispoziţie din ianuarie, aceşţia sunt: Atacantul italian Marco Borriello (AS Roma, împrumut), mijlocaşul olandez Ouasim Bouy (Ajax, sumă nedeclarată), mijlocaşul italian Simone Padoin (Atalanta, 5 milioane €), Mijlocaşul uruguayan Martin Caceres (Sevilla, împrumut) sunt transferurile realizate de “Bătrâna Doamnă”.

Prevăd un 2012 liniştit pe piaţa transferurilor, un an în care echipele se vor aşeza şi vor încerca să construiască un lot solid şi omogen. Oare mă voi înşela?

credit foto
Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>