HomeCârcoteli sportive › Chelsea, Regina Europei pentru prima dată în istorie

Chelsea, Regina Europei pentru prima dată în istorie

Chelsea poate fi un model de echipă pentru oricine, genul de formaţie luptătoare, muncitoare şi care nu-şi pierde speranţa niciodată. A dovedit-o din plin în acest an. A rezistat eroic în faţa super-ofensivei Barcelonei şi a demonstrat că Messi & Co. pot fi opriţi. A rezistat la fel de eroic şi în faţa bavarezilor, ducându-i şi învingându-i acolo unde nu credea nimeni că va reuşi – la loviturile de departajare, unde se spunea că nemţii nu au adversar. Chelsea a fost dată ca victimă sigură atât cu Barcelona, cât şi cu Bayern, dar a demonstrat tuturor că se poate câştiga trofee şi fără spectacol şi fără o posesie prea mare.

Bayern a început fulminant partida, Schweinsteiger având primul şut spre poartă, deviat în corner. În urma loviturii de la colţ, Kroos expediază un şut de la marginea careului, mingea trece alături (‘4). Urmează o serie de încercări de a şuta la poartă care l-au avut în prim-plan pe Arjan Robben (‘9, ’22 şi ’28). Nemtii o înghesuie în propriul careu pe Chelsea, dar defensiva “Albaştrilor” se descurcă bine. În puţinele ocazii avute de englezi, trebuie să reamintim şi lovitura liberă executată de Mata în minutul 34, cu o finalizare deplorabilă, mult peste poartă. În minutele  ’34 şi ’37, Muller şi Kroos încearcă să-l învingă pe Cech, dar nici unul nu poate să cadreze mingea pe poartă.

Repriza secundă s-a jucat pe aceeaşi partitură – cu Bayern atacând în valuri şi trecând în repetate rânduri pe lângă deschiderea scorului, Chelsea fiind mai atentă la faza defensivă decât la cea ofensivă. Au fost câteva ocazii rarisime ale nemţilor, dar zeul fotbalului a fost englez aseară. Cech a fost învins abia în minutul 83, de Muller, care a împins mingea în plasă cu capul. Bucuria bavarezilor nu a durat mult – un corner bătut perfect îl găseşte pe Drogba, care se înalţă şi loveşte primul mingea cu capul şi o plasează în plasa porţii lui Neuer.

Bayern a avut posesia de partea ei, ocaziile mai mari, dar la final tot englezii s-au văzut cu trofeul deasupra capului.

Scorul după 120 de minute a fost acelaşi, 1-1, marele perdant al zilei fiind olandezul Robben, care a ratat o lovitură de la 11 m, demonstrând încă o dată axioma că jucătorul care scoate penalty-ul şi execută, ratează (’95). A fost nevoie de loteria penalty-urilor pentru a stabili câştigătoarea acestei ediţii. Dacă nemţii sunt renumiţi pentru tăria de caracter pe care o au la loviturile de departajare, englezii au crezut în şansa lor. De la “albaştri” a ratat Juan Mata, de la “roşii” au ratat Ivica Olic şi Bastian Schweinsteiger. La final a fost 4-3 în favoarea londonezilor. Dacă vreţi să revedeţi loviturile intraţi aici.

Câteva cifre interesante ale finalei

  • Roberto Di Matteo este al 7-lea antrenor italian care câştigă trofeul suprem Champions League, primul tehnician care reuşeşte asta cu un club străin.
  • Chelsea este prima echipă londoneză care a câştigat Champions League şi a 22-a formaţie în istoria competiţiei.
  • Bayern – Chelsea a fost al 10-lea meci în care s-a ajuns la loviturile de departajare, ultimul fiind în 2008, când tot Chelsea s-a aflat în finală, dar a pierdut loteria.
  • Drogba a înscris 9 goluri în 9 finale de Champions League jucate de Chelsea.
  • Ultima finală de Champions League încheiată cu 0-0 la pauză a fost Juventus – Milan în 2003.
  • Jerome Boateng şi Petr Cech sunt singurii jucători care au jucat toate minutele în acest sezon de Champions League.

credit photos: bleacherreport.com
Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>