HomeCârcoteli sportive › Amicalul de care nu-şi va aduce nimeni aminte

Amicalul de care nu-şi va aduce nimeni aminte

Super-amicalul elogiat de toată presa românească şi transmis în direct (şi în premieră, cred) de două televiziuni a semănat cu o miuţă pe care o încingeam cu toţii în curtea şcolii când eram mici. Catalanii erau “ăia buni” care se strângeau într-o echipă şi Dinamo reprezenta echipa petardelor, “ăia slabi” pe care nu-i lua nimeni în echipa ălor buni. Echipa “vedetelor” din curtea şcolii desena frumos, le mergeau pasele brici, iar echipa “petardelor” erau înghesuiţi în careul propriu şi fără prea multe şanse de a ajunge la poarta adversă. Nu ajungeau de prea multe ori în careul ălor buni, iar portarul echipei de vedete putea lejer să fumeze o ţigară în timpul meciului.

Eu nu o să încep să laud organizarea acestui amical pentru că nu i-am văzut rostul de la bun început şi până nu i-am văzut pe Messi şi ai lui păşind pe “câmpul nostru de cartofi”, am tot crezut că e o glumă proastă.

Am jucat cu Barcelona ca să ce, ca să ne înghesuie ăia în apărare, ca să fim jaloane de antrenament pentru Xavi, Messi şi Iniesta. Antrenament cu 50 de mii spectatori. Habar nu am dacă au fost chiar 50 de mii sau se exagerează. De la televizor s-au văzut sectoare destul de goale. Pentru ce s-a organizat acest amical? Ca să demonstrăm cât de mic şi slab e fotbalul românesc, să ne facem de ruşinea Europei cu un gazon care aduce mai degrabă a teren arabil. Lăsaţi-mă!

Părerea mea sinceră e că asemenea amicale cu echipe de top trebuie organizate atunci când avem infrastructură şi aude lumea de noi în fotbalul european. Şi aici nu mă refer să jucăm unul-două tururi preliminare în champions league şi să părăsim competiţia. Aşa nu aude nimeni de noi niciodată. Nu mă refer să intrăm în grupele celor două competiţii europene şi să ieşim de pe locurile 3-4. Aude când jucăm un sfert de finală, o semifinală poate şi, de ce nu, chiar o finală. Dar astea sunt deja vise, să revenim cu picioarele pe pământ.

Dragă conducere a lui Dinamo,

Sunteţi mândri că aţi adus Barcelona să joace la Bucureşti, nu? Aproape aţi umplut arena naţională, dar de mâine-poimâine reveniţi iar la 1-200 de suporteri pe gluma aia de stadion pe care o aveţi, Ştefan cel Mare. Apropo de arena voastră, chiar nu aveţi de gând să faceţi nimic în privinţa asta? Mie mi-ar fi jenă ca şi stadionul din Regie să arate mai bine. Chiar nu pot să-mi dau seama ce aţi vrut să obţineţi cu acest amical. Să mă lumineze cineva ce s-a vrut cu acest meci.

Da, e frumos că a venit Messi, Xavi, Iniesta, Fabregas, Valdez, jucători de talie mondială. Am văzut şi noi fotbalişti adevăraţi, nu figuranţii pe care îi avem noi care au pretenţia să fie numiţi fotbalişti. Parcă aş fi vrut să simt altfel meciul ăsta. Să mă simt mândru că jucăm cu cei mai buni. Nu m-am simţit deloc. Nu ştiu de ce, mi-e greu să găsesc o explicaţie la această oră destul de târzie când redactez acest articol.

Parcă îmi şi imaginez cum femeile de servici care fac curăţenie în vestiarul în care s-au dezbrăcat Messi şi ai lui vor scoate prosoapele cu sudoarea “extratereştrilor” pe eBay. Sau oamenii de ordine vor înrăma sticlele de apă din care s-au hidratat Xavi, Iniesta şi Messi. Îţi dai seama ce înseamnă să ai acasă ADN-ul lui Messi sau Xavi. Adevărate comori, dracu ştie cât o să valoreze peste câţiva ani.

Mai bine rămânem la stadiul de gazdă pentru finale de Europa League şi alte competiţii de anvergură în care joacă alţii cu alţii.

PS: scutiţi-mă de comentarii de genul: Steaua ar fi jucat altfel, ar fi pus mai multă presiune, ar fi umplut arena.

Social Share Counters

2 Comments.[ Leave a comment ]

  1. bai Vasile, chiar tu ai zs ca e ceva ca Villa sa joace primul meci dupa pauza de la accidentare intr-un meci in Romania, cu o echipa romaneasca si acum o dai la intors? “Bă, e o onoare să găzduim revenirea lui Villa pe teren după o accidentare lungă. Se vor scrie multe pagini în istoria lui Dinamo.” din @vasilemanu pe twitter https://twitter.com/vasilemanu/status/234361775649349632

    sa stii ca e trist ca cineva sa declare ca e un meci inutil si cu toate astea sa se uite la el. inseamna ca vata personala e egala cu zero si mai bine iti umpli timpul cu o inutilitate decat sa stai singur…

  2. Stimate autor nu stiu cine ti-a dat aprobarea sa scrii acest articol intr-un ziar de sport, pentru ca la misto noi romanii suntem campioni mondiali. Nu ati inteles nimic. Pentru cariera unor tineri ca Tucudean,Nica,Alexe sau Balgradean acest meci inseamna enorm din punct de vedere al experientei. Numai jucind cu asemenea echipe poti sa ridici capul din pamint si poate in viitorul apropiat vom juca cu ei de la egal la egal. E usor sa improsti cu noroi,dar mai bine ginditiva de doua ori inainte de a scrie un articol. In rest numai de bine.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>