HomeCârcoteli sportive › Un trădător de clasă

Un trădător de clasă

Luis Enrique Martinez era subțirel și tras la față. Când demara el dinspre dreapta spre centru, oamenii se ridicau în picioare în tribune, să vadă mai bine. De obicei urma un gol în poarta adversă. S-a întâmplat odată la Valladolid, în 1999. Se juca încă prima repriză, când Albert Celades a aruncat o minge de pe stânga, în dreapta carelului gazdelor. Balonul a plutit pe deasupra tuturor, iar în timpul zborului, Luis Enrique a luat-o la fugă din tușa dreaptă, ca să ajungă la întâlnire și să șuteze din prima, cu exteriorul, de parcă ar fi trimis un rever în diagonală. Cesar, care mai apără și azi, la 39 de ani, poarta Valenciei, s-a aruncat degeaba! Bară-gol!

I-au zis Lucho, adică Lupta, pentru că nu știa altfel de fotbal decât la baionetă. Intra cu capul înainte printre fundașii care-i ieșeau în cale și era ori el, ori ei. Odată au fost ei: la Mondialul din 94, din America, Muro Tassotti i-a dat un cot în față și i-a spart pometele, umplându-l de sânge. Italianul nici măcar n-a fost eliminat. Luis Enrique a fost operat la Urgență și cineva de acolo a dezvăluit că pierduse, până să ajungă la spital, jumătate de litru de sânge.

Real Madrid l-a cumpărat în 1991 de la Gijon și l-a pierdut gratis în 1996, în favoarea Barcelonei. Pe Bernabeu a rămas până azi cu renumele de trădător. Pe Nou Camp, mai aveau puțin și-i făceau statuie. A dat 46 de goluri în primele 3 sezoane, s-a retras la 34 de ani și a fost inclus de FIFA pe lista celor mai buni 100 de jucători ai secolului XX. A revenit ca antrenor la echipa a doua, în 2008,  în locul lui Pep Guardiola. A promovat-o în Segunda și anul acesta a dus-o pe loc de baraj pentru o nouă promovare, care însă nu-i e permisă formației catalane. Atletico Madrid, care se desparte de Quique Flores la vară, i-a făcut o ofertă, iar Luis Enrique a zis da. Va antrena pe Vicente Calderon și astfel va mai trăda odată pe Real Madrid!

Cosmin Staniloiu

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>