HomeCârcoteli sportive › Scrisoare deschisă selecţionerului

Scrisoare deschisă selecţionerului

Victor Piţurcă ne-a calificat la ultimul turneu final european, în 2008, după care ne-a făcut zob în Elveţia şi Austria. A pierdut meciul decisive cu Oland ape mâna lui.

Numit din nou selecţioner, Piţurcă a povestit că se gândise să joace la 0-0 până prin minutul 75, sperând că Franţa învinge Italia în celălalt meci.

Nu mă număr deloc printre cei care au salutat noua descălecare a selecţionerului. Amintirile mele fotbalistice cu el sunt clare şi lipsite de multe bucurii. Sper să mă înşel eu. Dar am găsit un text pe care l-am scris la câteva zile după înfrângerea cu Olanda şi îl republic aici, pentru cei care cred azi că Victor Piţurcă e soluţia ideală la naţională. Textul a apărut pe eurosport.ro, în iunie 2008.

 

Ascultă, nea Piţi, trebuie să-ţi spun ceva. Rusia a chinuit Olanda mai ceva decât ne-ai chinuit tu contra batavilor.

Dar nu despre tine vreau să vorbim. Deşi, cu siguranţă, vom mai aduce vorba. Rusia, cum ziceam, a făcut Olanda să alerge după ea cu limba scoasă. Desigur, Arshavin e inegalabil şi inimitabil, Zhirkov fuge de zici că are furnici pe toată talpa şi-l frige gazonul ca un bec (asta e o adaptare aproximativă din Andrieş, Alexandru, nu Maria), Pavlyuchenko nimereşte întotdeauna spaţiul porţii adverse. Ce mai, fotbalişti unul şi unul.

Au stat ascunşi la ei acasă, în deplasări lungi şi anonime prin prima ligă rusă, la Tomsk sau Vladivostok. Câteodată au apărut prin cupele europene. Îi cunoşti, fără îndoială, doar i-ai bătut cu 3-0 în amicalul ala de la Bucureşti, când te-a convins Marius Niculae să-l iei la Euro. De unde să ştii tu că în Elveţia nu va trage nici un şut pe spaţiul porţiilor adverse?

Şi uite că antrenorul ăla olandez de abia poţi să-i pronunţi numele, Hindink, Hidink, Hidink, Hiddink adică, a dus Rusia în semifinale. Ai văzut, nea Piţi?!

Ce trebuie, de fapt, să-ţi spun! Înainte de meci, Hiddink, care e olandez, a făcut următoarea declaraţie: “Sunt speriat ca în iad. Dar tocmai pentru că sunt aşa de speriat, trebuie să atacăm. Dacă ne apăraăm în terenul propriu, o să devenim şi mai speriaţi.”

Urmarea e cea pe care, probabil ai aflat-o. Rusia a bătut cu 3-1 şi a mai ratat vreo 15 ocazii uluitoare, apărându-se practic, în careul advers. Ce ştie Hiddink şi n-ai avut tu habar e că un meci se câştigă de jucătorii din teren, în 90 de minute în care antrenorul are prea puţine de spus.

Treaba lui e până încep cele 90 de minute. Eu zic că Hiddink a ştiut, înainte de toate, orice se putea ştii despre olandezi. Şi cel mai important, că atacă senzaţional şi se apăra infect. Şi că dacă-i obligi să se apere, nu prea au vreme să atace.

Rusia s-a năpustit în atac şi pentru că era singurul mod în care Hiddink putea înbunătăţi, cu fiecare minut scurs, încrederea alor săi. Vreau să zic asta: dacă stai departe de poarta ta şi ataci, simţi că se poate, capeţi dezinvoltură şi, mai ales, le iei pulsul celorlaţi şi le simţi tremuratul.

Logica e simplă. La fotbal, când e vorba de meciuri “care pe care”, una tot pierde. Şi atunci, contează cât sânge ai ca să vrei să câştigi. Tu, pe bancă, antrenor, şi ei acolo, în teren.

Am citit prin ziare că te-au rugat băieţii să atace un pic cu Olanda şi le-ai interzis. Poate că nici nu e adevărat că te-au rugat. Dar e adevărat că n-au atacat deloc şi asta pentru că tu ai decis aşa. Numai că, atunci când trebuie să câştigi, nu prea îţi mai dă mâna să te gândeşti cum să nu pierzi.

Rusia crezi că s-a oprit vreo clipă din alergat să calculeze ce se întîmplă dacă pierde? Nu, chiar deloc! Priveşte cele două reprize de prelungiri cu Olanda. Numai la poarta lui Van der Saar s-a jucat. Oricum, iar am luat-o în altă direcţie, când de fapt vroiam să-ţi spun că meciul, dacă nu l-ai văzut, se dă reluare pe Eurosport.

Şi, chiar dacă nu aştept un răsuns, mă gândesc: dacă erai antrenorul Rusiei, cum îl puneai pe Arshavin să facă marcaj în jumătatea proprie şi cum îi explicai lui Zhirkov să nu urce ca descreieratul? Ştii de ce mă gândesc la asta? Am impresia că nu i-ai fi convocat, pentru că sunt cam indisciplinaţi tactic.

Cosmin Staniloiu

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>