HomeCârcoteli sportiveColtul suporterului › Respectaţi-vă suporterii, respectaţi istoria, domnule Paszkany!

Respectaţi-vă suporterii, respectaţi istoria, domnule Paszkany!

Stadionul dr. Constantin Rădulescu are puţin peste 20 de mii de locuri, Cluj Arena are 35 de mii. Pentru un pic peste 10000 de locuri în plus, conducătorii clubului CFR 1907 Cluj vor să îşi joace şi ei meciurile din cupele europene pe stadionul municipal. În mod normal, logic şi legal, au tot dreptul să facă asta, arena fiind construită din bani publici, oricine are dreptul să solicite să evolueze pe ea, dar nu este deloc moral să se întâmple acest lucru. Stadionul din Parcul Central a fost timp de 90 de ani casa Universităţii Cluj şi aşa va rămâne multe sute de ani de acum înainte. Anii trec, dar Universitatea rămâne, vorba cântecului. Din respect pentru fotbalul clujean, pentru istorie şi pentru suporteri, conducerea clubului din Gruia ar trebui să renunţe la şantaje, la jocuri politice şi la gândul de a juca pe noul stadion. Din respect, nu altceva! Puţină decenţă, vă rog!

Domnilor, dacă mai aveţi un dram de bun simţ, nu pătaţi istoria de 90 ani a Universităţii şi a sportului clujean pe care vă lăudaţi că îl reprezentaţi.

Pe “Ion Moina” mulţi fotbalisti au făcut istorie în tricoul cu celebra potcoava în piept, îi reamintesc aici pe câţiva dintre ei: Dan Anca, Mircea Luca, Zoltan Ivansuc şi, dacă-mi permiteţi acest moment de mândrie, tatăl meu, Vasile Manu senior, care şi-a început cariera de jucător profesionist de fotbal la centrul de copii şi juniori a clubului de pe malul Someşului, tocmai pe bătrânul Moina. Toţi aceşti jucători, alături de mulţi alţii care au îmbrăcat tricoul alb-negru de-a lungul timpul, au înscris multe goluri pe Moina, dar din păcate nu mai sunt printre noi. Ce facem acum? Îi facem să se răsucească în mormânt când văd că Ion Moina a ajuns mărul discordiei între CFR, Universitatea şi consiliul judeţean. Arena pe care maestrul Dan Anca a ridicat tribunele în aer cu driblingurile sale, sau Zoli Ivansuc cu formidabilele sale goluri, a ajuns o armă în politica mizerabilă de la noi. Chiar aşa am ajuns? Să ne batem joc de istorie?

Indiferent ce credeţi, Cluj Arena a fost ridicat pe un munte de istorie fotbalistică, şi va rămâne în cărţile de istorie a fotbalului, dar şi în memoria tuturor şepcilor roşii, drept Stadionul Ion Moina.  “U” nu e o cifră, “U” e un simbol! “U” nu s-a bazat niciodată pe trofee, prezenţe în cupele europene, multe victorii în palmares, la U s-a jucat tot timpul cu sufletul şi cu inima.

Întrebarea firească pe care ar trebui să şi-o pună domnul Paszkanzy: s-ar umple stadionul municipal la meciurile europene ale clubului său în condiţiile în care meciurile echipei nu au mai prezentat interes nici măcar în competiţiile europene atunci când au jucat? Şi, pe lângă asta, stadionul din Gruia este al statului, conform unor documente oficiale pe care domnia sa a omis să le introducă în discuţie. Şi totuşi nimeni de la Universitatea nu a solicitat să-şi dispute partidele de pe teren propriu pe arena din Gruia. Din respect pentru suporteri şi pentru istorie, un respect care pentru unii e mult prea scump pentru a-l avea. Chiar, oare o fi mai scump respectul decât modernizarea centrului comercial Sigma Center?

foto

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>