HomeCârcoteli sportive › Rasismul dus la extrem a stricat un derby antologic!

Rasismul dus la extrem a stricat un derby antologic!

Am tot încercat să mă abţin să scriu despre spectacolul grotesc ce a avut loc, luni, la derby-ul Steaua – Rapid, terminat 1-0, pe Naţional Arena, dar nu m-am putut abţine să nu-mi expun punctul de vedere pe care îl port cu mine de câteva zile. Pentru cei care nu aţi prins meciul, explicăm pe scurt ce s-a întâmplat: suporterii Stelei au afişat pe toată durata partidei o serie de bannere rasiste şi jignitoare îndreptate împotriva rapidiştilor. Mesaje rasiste dure şi grele, care în mod normal n-ar fi trebuit să fie expuse în arenă.

Deşi pe teren jocul nu a strălucit, în tribune a fost un adevărat spectacol. Murdar. Josnic. Degradant. Ruşinos.

În plus, imediat după meci, câţiva oficiali ai Stelei au coborât pe gazon şi au dat tonul la clasicul “am avut şi vom avea mereu boală pe…”, în frunte cu managerul general Mihai Stoica, Gabi Safta, fostul crainic al Stelei care şi-a dat demisia după acest nefericit eveniment şi ofiţerul de presă. Vorbim de nişte OFICIALI ai clubului, nu de simpli suporteri. Au instigat la ură şi rasism într-un hal fără de margini, ca şi cum locul ar fi fost în peluză, nicidecum într-o funcţie în cadrul clubului. Suporterii rapidişti nu au plecat de la stadion numai cu gustul amar prilejuit de rezultatul meciului, ci ruşinaţi de felul cum au fost primiţi pe Arena Naţională de “gazde”. Astfel de oameni care nu-şi ştiu stăpâni euforia după o victorie sau, când e cazul, nervii şi frustrările generate de un rezultat negativ, nu au ce căuta pe un stadion de fotbal, locul lor e într-un institut de psihiatrie sau pe canapeaua unui psiholog, pentru că, e clar ca lumina zilei, aceşti oameni sunt puţini instabili psihici. Iertaţi-mă dacă greşesc, dar cum le spuneţi voi oamenilor care nu se pot controla şi au apucături ciudate? Şi eu mai am apucături de suporteri când echipa mea, U Cluj, e dezavantajată de arbitraj sau implicată într-un scandal, dar încerc să fiu mai moderat în ceea ce zic.

În vecii vecilor nu vom avea civilizaţie în fotbal dacă nu învăţăm să ne controlăm simpatia pentru echipa de suflet. 
Cineva trebuia să se gândească că între suporterii rapidişti nu erau numai ţigani, mai erau şi ROMÂNI, femei cu copii, poate profesori universitari, studenţi, pensionari, dar cine să mai aibă timp de gândit la Steaua? De fapt, dacă ar fi s-o luăm aşa, gândeşte cineva la Steaua?

Nu e normal ce s-a întâmplat, e chiar regretabil. Nimeni în ţara asta nu suportă respectiva minoritate, dar trebuie să fim decenţi şi civilizaţi, cu atât mai mult când reprezentăm un club de fotbal titrat precum Steaua, angrenat într-o importantă competiţie europeană. UEFA nu agreează astfel de ieşiri din partea cluburilor de fotbal şi le taxează dur când calcă pe bec. Nu cred că Steaua va fi iertată de amendă şi, poate ceea ce o doare mai tare, un meci-două fără spectatori şi, dacă nu mă înşel, Steaua nu e la prima abatare, ei se află pe lista echipelor recidiviste. Corectaţi-mă dacă greşesc. .
Ce e mai trist este că acest derapaj al roş-albaştrilor s-a produs acolo unde ar fi trebuit să nu existe rivalitate, pe Arena Naţională, arena tuturor românilor.

Aşa că, mă adresez suporterilor stelişti.

Data viitoare mergeţi dracului şi afişaţi bannere rasiste în Ghencea până nu mai puteţi, din partea mea să vă suspende stadionul până la sfârşitul sezonului, dar nu faceţi asta pe cea mai importantă arenă a ţării, plătită din banii noştri, ai românilor. Ştiaţi că UEFA taxează dur echipele care recurg la astfel de tertipuri, dar nu v-a păsat. Ştiaţi că acest subiect pe tema rasismului este unul sensibil şi nu suntem văzuţi deloc bine, noi ca ţară, în Europa din cauza asta, dar aţi continuat. Aţi terfelit imaginea României, din nou, peste hotare. Ce mai contează, oricum e vai mama ei de imagine!

Această acţiune a roş-albaştrilor, care sunt convins că s-a desfăşurat cu acceptul conducerii, nu a făcut decât să amplifice şi mai tare repulsia pe care o am faţă de acest club numit Steaua Bucureşti.

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>