HomeCârcoteli sportive › Prea mulţi arbitrii slab pregătiţi în România

Prea mulţi arbitrii slab pregătiţi în România

În fotbalul românesc şi nu numai, în sportul din România în general, e o avalanşă de arbitrii slab pregătiţi, care fluieră când nu trebuie şi nu fluieră când trebuie. Greşeli în cascadă, meci de meci, etapă de etapă. Nu ar trebui să ne mai mire nimic, arbitrajul românesc a ajuns la fund. Arbitrii buni şi corecţi îi numeri pe degetele de la o singură mână. Dacă până şi Tudor sau Balaj, consideraţi cei mai buni cavaleri ai fluierului de la noi, o mai gafează din când în când atunci ce pretenţii să mai ai de la ceilalţi. Când arbitrii au făcut coadă la sediul DNA, în loc să se întreacă în arbitraje cât mai bune în competiţiile europene. Bine, ce-i drept, e şi aia cu, sunt şi ei oameni. Da, dar asta nu scuză cu nimic unele greşeli pe care orice simplu microbist le observă.

O greşeală, două pe meci sunt admise, dar să nu fie din alea care bat la ochi, vizibile şi din avion, gen penalty-uri acordate aiurea, offside-uri de 5 metri, cartonaşe date pe nedrept.

Ionel Ivan a greşit impardonabil la Universitea Cluj – Victoria Brăneşti din etapa 11, dând un penalty absolut gratuit pentru oaspeţi ce a schimbat soarta partidei. “U” avea avantaj de două goluri, Victoria a redus din avantaj în finalul primei reprize, iar în repriza secundă i s-a sculat lui Ivan (scuze de expresie) să dea 11 metri la o cădere în careu a jucătorului oaspete fără ca acesta să fie atins de fundaşul care îl marca.

Marius Avram a avut şi el câteva momente în care a arătat ca un fluieraş novice în derby-ul Dinamo – Steaua. Istvan Kovacs, Alexandru Deaconu sau Sebastian Colţescu, consideraţi ca făcând parte din categoria arbitrilor principali, au greşit flagrant împotriva unei echipe în anumite meciuri, destabilizând raportul de forţe de pe teren. De unde se pune întrebarea, de ce există atâţia arbitrii slab pregătiţi în România? Fiindcă nu vorbim numai de o greşeală, sau de un arbitru, vorbim de toţi. Nu există etapă în care unul să nu greşească.

Vasile MANU

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>