HomeCârcoteli sportive › Obligațiile unui antrenor de fotbal

Obligațiile unui antrenor de fotbal

Un antrenor bun nu își arată calitățile doar pe teren, conducand impetuos echipa spre victorie, ci are prestanță și în fața camerelor. Ține de respectul față de adversar, față de publicul plătitor de bilet, față de peluza care încurajează frenetic echipa, față de oficiali și arbitri, să ai o ținută decentă și o atitudine civilizată. Fie că pierzi sau caștigi, tu, ca antrenor al unei echipe de fotbal profesionist, din prima sau a doua ligă, trebuie să-ți controlezi excesele de furie sau momentele euforice.

Atunci cand știi că meciul este televizat și toate camerele sunt pe tine, ești obligat să te controlezi, fie că echipa ta a caștigat sau a pierdut. Nu te poti manisfesta ca ultimul golan ajuns de pe maidanele patriei în buricul targului, pentru că nu îți faci numai ție și imaginii tale rău, dar faci rău și imaginii clubului.

Ținuta decentă a unui antrenor profesionist nu se traduce prin trening, teniși și șapcă, toate cu însemnele clubului, cum vedem la meciurile din prima ligă la unii antrenori. Nu dai dovadă de respect pentru adversar afisand o tinuta de profesor de educație fizică. Antrenori romani care sa aiba o tinuta eleganta in timpului meciului sunt putini, cu indulgenta ii numeri pe degetele de la ambele maini, spre deosebire de cei străini care dau dovadă de un respect nemaiîntâlnit, afişându-se la orice meci oficial într-o ţinută elegantă şi fără să se manisfeste ca un, scuzaţi-mi limbajul, urangutan scăpat din junglă.

Gestul lui Şumudică la finalul meciului cu Steaua, câştigat de Astra cu 2-1, e un gest deplasat care nu-şi avea rostul. E unul din cei mai vulcanici antrenori de la noi, dar care are o mare problemă de auto-control; nu e primul care are asemenea scăpări şi sigur nu va fi nici ultimul. Ca el mai sunt câţiva, nu dau nume acum, dar îi ştiţi cu toţii pentru răbufnirile la adresa arbitrilor, oficialilor echipei adverse şi semnelor obscene adresate galeriei. Asemenea gesturi dăunează grav imaginii fotbalului mioritic, ce a mai rămas din ea.

Social Share Counters

4 Comments.[ Leave a comment ]

  1. Eu n-as trece cu vederea nici gestul de la pauza jocului. Acelasi Sumudica si-a aranjat cu temei pantalonii intre picioare – in direct si in prim plan la TV.
    Oricum, Sumudica n-ar trebui lasat sa imbrace un costum. Sigur ar arata mai omeneste in trening.

  2. Uitasem sa ma abonez la comentarii…

  3. Ai vazut ca zis el ca defapt si-a aranjat cureaua :))) epic. Dap, unora le sta mai bine in trening decat intr-un costum elegant, e ceea ce ii defineste ca oameni.

  4. Chiar nu eram sigur :)

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>