HomeFotbal european › Jokeu de cursa lunga

Jokeu de cursa lunga

Aseara la Pamplona, am asistat cu totii la epilogul campionatului spaniol de fotbal, in proportie de 80%.  Infrangerea suferita de Real in fata Osasunei destrama un mit. Mitul Mourinho, magicianul tactic, care garanteaza succesul. Suporterii catalani jubileaza: stiau ca sunt mult mai buni decat rivalul de moarte, Jose Mourinho. Se inseala, nu la invins Pep Guardiola, l-a invins propiul sistem si dezechilibrul campionatului spaniol.

Avand in vedere pretentiosul public madrilen, portughezul a schimbat legea fundamentala din strategia tactica. Apararea si disciplina care l-au urcat pe culmile succesului au fost abandonate in detrimentul ofensivei, fanteziei si libertatii de miscare a pionilor pe teren. Rezultatul sunt partidele fenomenale in care echipa se impunea la 2-3 goluri diferenta, combinat cu ucigatorul 0-5 de pe Nou Camp, prestatiile jalnice de la Almeria sau Pamplona. Vocile spun ca pierderea lui Higuain si inexistenta lui Benzema l-au adus pe Mourinho in aceasta postura. Si cu Higuain, rezultatul era acelasi. In foarte multe partide apararea madrilena a fost foarte usor depasita de adversar. Norocul a fost Casillas. Mourinho a riscat si a pierdut alegand partitura: un gol mai mult decat adversarul. Nu si-a dorit soarta lui Capello. Sa castige campionatul, iar ca rasplata sa se aleaga cu batiste albe fluturate, huiduieli si o demisie. Motivatia fiind jocul inchis si nesatisfacator pentru public.

De ce nu a castigat Barcelona? Raspunsul este foarte simplu. Portughezul este un jokeu de cursa lunga. Niciodata nu si-a strunit calul in hat, pentru un sprint cum este campionatul spaniol. Mereu a presupus ca-n aceasta cursa nebuna vor fii obstacole. El a reusit sa le intalneasca. Pe culoarul advers, lua startul un sprinter, FC. Barcelona.

Mourinho a fost pregatit pentru un maraton. Guardiola, cunoscand perfect competia la care participa a fost pregatit pentru sprint. Datorita startului mai bun din derby este aproape de finis, rivalul in urma cu 7 lungimi. Lungimi irecupelabile. Barcelona in campionat nu are adversar, returul derby-ului, fiind insuficient. Aliatul principal in aceasta cursa a catalanilor este faza defensiva mediocra pe care o prezinta adversarul. Barcelona este o masina de goluri, dar castiga foarte usor datorita nivelui tactic defensiv, mediocru al adversarilor si greseli banale comise de fundasii adversi. In plus, am observat ca adversarul catalanilor dupa ce primeste primul gol, renunta la lupta. Sa nu primim multe devine obiectivul principal, abandonand foarte usor lupta mediana. Cand ai jucatori letali precum, Xavi, Iniesta, Messi, Villa sau Pedro, si adversarul baga autobaza este foarte usor sa te impui. In acest campionat baza este spectacolul oferit publicului. Pe faza defensiva nu se pune accent fiindca nu impresioneaza.

Departe de mine sa arunc cu pietre in Barcelona prin aceste randuri. Imi place jocul, apreciez stilul, o consider echipa numarul 1 din fotbalul mondial la ora actuala. Insa as vrea sa-i vad participand la un maraton precum este fotbalul italian sau englez cot la cot cu Mourinho la start. Altfel ar fii destinul acestei intreceri. In acest fel de competitii mereu se impun nervii tari, defensiva si disciplina tactica. Armele letale, pe care portughezul le manuieste de exceptie.  Fantezia mereu este pe treapta a doua a podiumului. Sa-l intrebam pe Wenger!

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>