HomeFotbal european › Determinare la puterea a patra

Determinare la puterea a patra

Trei echipe ne vor reprezenta anul acesta în grupele Europa League şi una în Champions League. E o performanţă uluitoare pentru fotbalul românesc şi ar trebui să punem ziua aceasta la păstrare ca să ne aducem aminte de ea peste vreo câţiva ani. Am fi putut avea 5 echipe în grupe, dar blestemul lui Dinamo continuă să o bântuie în Europa. Atenţie la avertizarea meteo din aceste zile: un nou un val de supărări, multă frustrare şi un sac de nervi şi o atmosferă ostilă se vede la orizont venind dinspre Ştefan cel Mare. Din nou, oare pentru a câta oară, Dinamo a pierdut calificarea în grupele EL în faţa unei echipe sub-mediocre, iar acest lucru pare să se transforme într-un complex pentru câini. A câta echipa necunoscută o face Dinamo mare? Nici nu le-am mai ţinut socoteala, dar numărul lor a ajuns la 14.

Problema la Dinamo nu e de azi, ci de câţiva ani. Înfrângerea aceasta cu Volska ne-a confirmat ceea ce ştiam deja: lipsa unui conducător cu viziune care să ia frâîele clubului în mână şi să-l conducă cum ştie el mai bine, lipsa unei organizări de club profesionist şi a unui management perfect. Dar încăpăţânarea conducătorilor clubului de a demonstra că se poate face performanţă şi pe bani puţini şi fără transferuri, o duc din nou pe Dinamo în ipostaza jenantă de a-şi urmări rivalele din campionat joia la televizor.

Steaua a avut o evoluţie magistrală în infernul de la Sofia. La adăpostul avantajului luat din tur, elevii lui Levy au afişat un joc pragmatic şi un nivel tactic foarte bine gândit. Banel si Co. au ieşit calm din apărare, au construit frumos şi au făcut faţă cu brio celui de-al 12-lea jucător de la bulgari – publicul extrem de ostil. Ce-i drept, nici adversarul nu i-a pus prea mari probleme, ocaziile la poarta lui Tătăruşanu aproape că nu au existat. De la Sofia nu m-a surprins niciun jucător, aşa zisa vedetă de la ei, Delev, nu a impresionat deloc, la fel şi un alt jucător important din lot, Platini. Delev a irosit câteva lovituri libere din poziţii importante, e prea individualist, nu dă pasa decisivă când trebuie şi pierde timp preţios cu driblinguri inutile.

Mare păcat de Gaz Metan, care a ieşit cu fruntea sus din Europa League, cu o victorie frumoasă cu 1-0 în faţa unui adversar mult mai titrat şi obişnuit cu rigoriile competiţiilor europene – Austria Viena. Mi-ar fi plăcut să o văd în grupe, dar, din păcate, pentru unele echipe fotbalul chiar e nedrept.

Vaslui a rezistat eroic în faţa Slaviei Praga, chiar dacă a pierdut meciul cu 1-0 şi nu mulţi i-au dat vreo şansă la calificarea în grupe, dar totuşi au obţinut-o. O performanţă unică pentru moldoveni, aflaţi la prima prezenţă în grupele EL. De obicei, FC Vaslui nu face spectacol ca alte echipe, nu dă multe goluri, dar obţine rezultatele dorite, se sacrifică şi arată o dăruire de invidiat in meciurile cu miza care conteaza cel mai mult.

Rapidul nu a avut nicio problemă cu polenezii de la Slask, aveau poate cel mai sigur drum spre grupe. Cu toate acestea însă nu au reuşit să înscrie mai mult de un gol şi chiar a încasat unul la finalul meciului, ducând scorul la 1-1. În continuare, la Rapid problema cea mare se află la marcatori. Am mai spus-o şi o mai repet, nu poţi aştepta tot timpul să vină golul de la Pancu. Într-o echipă cu pretenţii europene şi care trage la titlu nu poate depinde de un jucător de 30 şi ceva de ani.

Ce mi-a plăcut la meciurile românilor de săptămâna aceasta din Europa League a fost determinarea cu care au intrat cele patru echipe pe teren, Steaua, Rapid, Vaslui şi Mediaş, mai puţin Dinamo, în jocul căruia se putea citi o neputinţă ieşită din comun.

Să nu ne culcăm pe o ureche, am intrat în grupe, dar greul de abia acum începe.

Social Share Counters

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>