HomeAnalize › Bute, un campion cu multe semne de intrebare

Bute, un campion cu multe semne de intrebare

Isterie mare in jurul meciului sustinut de campionul nostru mondial la box profesionist, Lucian Bute, in fata francezului Jean Paul Mendy. Fostul campion mondial, Leonard Doroftei a tulburat din nou apele in jurul valorii lui Lucian Bute, sustinand ca francezul ar merita un premiu Oscar pentru cazatura din finalul rundei a IV-a. ”Mendy a venit sa-si ia banii si sa se care” ar fi afirmat Doroftei.

Aprigii sustinatori ai lui Lucian Bute i-au sarit in cap ”mosului”. Poate la finalul meciului Doroftei a fost ironic, dar as vrea sa amintesc cititorului meu ca acum o luna de zile, tot la Radio GSP, Leonard afirma ca acest Mendy e boxer bun pana urca in ring, si ca nu are cum sa reziste mai mult de 5 reprize cu Lucian Bute. Punct ochit, punct lovit de Leonard Doroftei. Tot in aceiasi emisiune, ” mosul ” a afirmat ca Bute ar trebui sa boxeze cu adversari de calibrul sau si sa mearga in SUA, in patria boxului, sa vada si el ce inseamna boxul adevarat, dar sa aiba grija ca este posibil sa-l pape rechinii daca un pestisor ca el ajunge acolo.

Nu am sa intru in disputa care a fost mai mare, Bute sau Doroftei, pentru mine la acest capitol lucrurile sunt clare. Lucian Bute mai are multa paine de mancat sa demonstreze in boxul profesionist ce a reusit sa demonstreze Leonard Dorin Doroftei. Este o diferenta de la cer la pamant intre cei doi.

Aparatorii lui Bute sustin ca francezul nu este un nimeni in lumea boxului fiindca are 29 de victorii si nici o infrangere in cariera de profesionist, si ca a fost impus de IBF, in ring cu Lucian Bute. In box poti aduna si 40 de partide fara infrangere, problema este cu cine ai boxat si pe cine ai invins. Imi spune cineva ce nume mare din boxul profesionist a invins Mendy?! Statistica spune multe lucruri in lumea sportului. In versiunea IBF intradevar Mendy este numarul 1, urmat de o serie de necunoscuti, daca ne uitam pe clasamentul versiunii IBO, acolo unde danezul Kessler este challenger obligatoriu pentru campionul Thomas Oosthuizen, Mendy se claseaza pe locul 12. Vreau sa evit capcana clasamentelor facute de cele 4 mari versiuni din boxul profesionist si arunc un ochi pe clasamentul intocmit de revista ”Boxrec”. Mult umflatul Jean Paul Mendy, datorita celor 29 de victorii se claseaza pe locul 17, iar Lucian Bute este liderul clasamentului.

Hmm, un meci mai usor pentru Bute. Dau timpul inapoi si observ ca irlandezul Brian Magee, invins de romanul nostru prin KO in runda a X-a, este clasat pe locul 14. Nu-i nimic, alerg in timp si dau de spaima Librado Andrade, care la trimis pe Bute in lumea viselor, dar ce bine este cand boxezi acasa in Canada, arbitrii uita sa numere cum trebuie (daca spun tampenii revezi Doroftei – Spadafora). Spaima Andrade ocupa halucinantul loc 23 in clasamentul ”Boxrec”. Analizez cu atentie clasamentul si observ ca cel mai bine cotat boxer in fata caruia Bute si-a aparat centura este columbianul Edison Miranda de pe locul 13. Tragand linie, observ ca pana acum in cariera Bute si-a aparat centura in fata unor personaje care nu spun mare lucru in boxul profesionist si nu a incrucisat niciodata manusile cu un boxer din top 10 din categoria lui. Daca ne imaginam un clasament ca la fotbal, pot afirma ca liderul a disputat partidele din campionat cu baietii de la retrogradare.

Astazi pe boxingnews24.com apare un articol semnat de jurnalistul Dan Ambrose. Jurnalistul mentioneaza ca Bute de cand a pus mana pe centura a boxat cu pugilisti slabi cotati si ca nu are sanse in fata unui boxer de calibrul lui Kelly Pavlik. Ambrose afirma ca nu a fost niciodata impresionat de Pavlik dar sustine cu tarie ca il va face KO pe Bute al nostru in noiembrie, precizand ca singul punct forte a lui Bute este upercutul de stanga. Ambrose a mers mai departe si a afirmat ca intr-o infruntare cu Ward sau Froch, Bute nu are nici o sansa, cei doi fiind cu cel putin o clasa peste compatriotul nostru. Iata ca Bute are cotestatari si pe site-urile de specialitate din SUA, patria boxului profesionist, nu doar pe guralivul Doroftei, despre care multi afirma ca spune tampenii din invidie.

Lucian Bute este campionul nostru mondial si trebuie respectat, insa din punctul meu de vedere pentru a-si demonstra adevarata valoare ar trebui sa urce in ring cu greii categoriei, nu doar sa se multumeasca sa-i impuna din 6 in 6 luni cei de la IBF un adversar modest in fata caruia sa-si apere centura. Procedand in acest fel, Bute isi poate apara centura de vreo 30 de ori consecutiv si tot nu va spune mare lucru in box la nivel mondial, si mereu va fi luat peste picior de cunoscatori ai sistemului, punandu-i la indoiala valoarea. Pentru a demonstra intradevar care este adevarata lui valoare Lucian Bute ar trebui sa intre in ring si sa bata macar 2-3 pugilisti din top 10. Cand va boxa si va invinge adversari precum Ward, Kessler, Froch, Pavlik, Stieglitz, Sartinson, Glen Johnson, Quillin, Oosthuizen (top 10), imi voi scoate palaria in fata lui Bute si-l pot aseza pe acelasi palier cu Leonard Dorin Doroftei. Pana nu va boxa impotriva elitei si va invinge, de la categoria din care face parte Lucian Bute va fii un campion mondial cu multe semne de intrebare. Adevaratele examene pentru valoarea pugilistului roman vor fi cu Pavlik, Kessler, Froch sau Ward. Pana acum au fost meciuri de incalzire cu adversari slabi cotati pentru a ridica nivelul bursei pe care va urca in ring, in meciurile viitoare.

Social Share Counters

2 Comments.[ Leave a comment ]

  1. alt specialist in box, oameni buni, daca nu stiti cu merg lucrurile, nu mai vorbiti.in fine, arunca un ochi aici:
    http://mysport.gsp.ro/glontz24/note/nimeni-nu-da-in-bute-5903.html

  2. @marcel: fiecare are dreptul la o opinie. noi la sportcaffe ne exprimam un punct de vedere, dar asta nu inseamna ca luam numai parerea noastra de buna. unii vad invidia lui doroftei, altii faptul ca Bute nu si-a aparat niciodata centura contra vreunui luptator din top 10, fiecare cu ideea lui. de asta suntem aici sa discutam pe baza opiniei fiecaruia.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>