HomeCârcoteli sportive › Borussia Dortmund – fascinaţie în galben-negru

Borussia Dortmund – fascinaţie în galben-negru

Borussia Dortmund a reuşit în ultimii doi ani să eclipseze mult mai titrata formaţie  germană Bayern Munchen. Două sezoane parcă trase la indigo –  două titluri câştigate consecutiv (2010-2011 şi 2011-2012) şi o echipă foarte bine pregătită de un manager cu o filozofie de joc înclinată atât spre spectacol, cât şi spre tactică şi pragmatism.

De la înfiinţarea ce a avut loc pe 19 decembrie 1909, Borussia a reuşit să câştige de 8 ori campionatul Germaniei, de 2 ori DFB-Pokal (Cupa Germaniei) şi de 4 ori Supercupa. La nivel european, Dortmund are în palmares un singur trofeu UEFA Champions League (1997), Cupa Cupelor UEFA în 1966, de două ori a încheiat Cupa UEFA pe locul 2 (1993, 2002), iar la capitolul Internaţional, Borussia are în palmares Cupa Intercontinentală în 1997, câştigată cu 2-0 în faţa celor de la Cruzeiro.

Scurt istoric

Sătui să mai joace pentru echipa sponsorizată de biserică, Trinity Youth, un grup de tineri au format o nouă echipă de fotbal. Adunaţi la barul lor preferat numit Zum Wildschütz, unde până atunci stăteau la o şuetă ca-ntre bărbaţi discutând despre femei în mare parte. Despre ce altceva ar fi putut să discute când regimul nazist nu le prea permitea să vorbească despre politică şi să înjure guvernul.  Unul dintre ei, mai vocal aşa, sufletul grupului, şi-a lăsat mască prietenii când a aruncat bomba: hai să înfiinţăm un club de fotbal numai al nostru. Toţi ceilalţi s-au uitat miraţi la el crezând că a primit ceva marfă de contrabandă pe furiş din State şi nu a zis la nimeni, dar când au realizat că omul chiar vorbeşte cât se poate de serios au început să analizeze situaţia la cald. Unul dintre ei a întrebat: “Păi şi ce nume îi punem?”. După un gât de bere, un altul a venit cu răspunsul: “Îi zicem Borussia”, după denumirea pe care o partă fabrica de bere din regiune, nume care provine din latinescul Prusia. Acum că nume aveau, jucători aveau, mai trebuia un echipament. Până în 1913 când au trecut la echipamentul caracteristic galben-negru, băieţii jucau în tricouri albastre cu dungi albe, pantaloni scurţi negri şi o eşarfă roşie. Aşa s-a format Borussia Dortmund pe care o cunoaştem cu toţii astăzi – totul a pornit de la o idee a unor prieteni care au îndrăgit prea mult fotbalul.

În 1962, Federaţia Germană de Fotbal (DFB) s-a întâlnit în Dortmund pentru a vota pentru înfiinţarea unei ligi de fotbal profesionist, pe care au denumit-o scurt: Budesliga. Borussia Dortmund şi-a câştigat locul în această nouă competiţie, fiind în primele 16 cele mai bune echipe din întreaga Germanie. Abia din August 1963 s-a început să se joace. Din acest moment lucrurile au început să devină serioase pentru Borussia.

BVB – o echipă mereu prima la toate.

Primul meci din noua competiţie a însemnat şi primul gol reuşit de o echipă în Budesliga. Borussia Dortmund a fost cea care a spart gheaţa într-un meci pierdut ulterior împotriva formaţiei Werder Bremen cu scorul de 3-2. Dortmund a fost pregătită atunci de Friedhelm Konietzka.

Borussia a fost şi prima echipă care a câşţigat Cupa Germaniei (DFB Pokal) – 1965.

Cupa Cupelor UEFA câştigată de BVB în sezonul 1965-1966 a fost primul titlu european câştigat de o echipă germană, după o victorie contra lui Liverpool, scor 2-1 în prelungiri.

Secolul 21

În ciuda faptului că s-a aflat în repetate rânduri aproape de faliment datorită managementului defectuos, clubul a devenit singura echipă tranzacţionată până în prezent pe piaţa de capital germană. A fost la un pas de faliment în 2003 şi 2005, dar s-au redresat la timp tăind salarii şi reducând din cheltuieli.

Templul unde îşi dispută Borussia Dortmund meciurile de pe teren propriu se află în provincia Westfalia şi a purtat denumirea de Westfalenstadion, dar pentru a strânge capital a fost redenumit Signal Iduna Park, după o societate de asigurări locală. Capacitatea stadionului este de 80.552 de locuri şi a fost deschis prima dată publicului pe 2 aprilie 1974. S-a lucrat la el 3 ani de zile, din 1971 până în 1974  şi a fost renovat de 4 ori până acum: 1992, 1995-1999, 2002-2003 şi 2006.

De-a lungul timpului, Dortmund a dat lumii mulţi fotbalişti de calitate, îi amintim aici pe: Matthias Sammer, Christoph Metzelder, David Odonkor, Tomáš Rosický, Nuri Sahin, Lucas Barrios şi lista poate continua.

 

Social Share Counters

3 Comments.[ Leave a comment ]

  1. BVB trebuie sa se bucure cat mai poate. Are la dispozitie 3 luni pana incepe sezonul urmator. UCL si Bundesliga cer mai mult decat o echipa precum BVB.

  2. Da, ai dreptate, nici sezonul trecut nu au rezistat prea bine în UCL. Să vedem anul acesta cum va fi, dacă s-a mai rodat niţel lotul. Plus ca, Lewandowski e în formă mare, presimt ca va fi printre golgeterii competiţiei sezonul urmator în compatiţia asta.

    Sunt curios pe cine urmează să mai aduca după plecarea lui Barrios.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>